Afspraken Veilig Sporten
Sporten doe je omdat je het leuk vindt. Als sporter, trainer, coach en/of scheidsrechter zorg jij daarom dat het ook leuk blijft! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de anderen in je team/trainingsgroep en voor jullie tegenstander. Binnen onze vereniging gaan wij respectvol met elkaar om, iedereen doet mee en mag zichzelf zijn.
Daarom houden wij ons binnen de vereniging aan de gedragscodes zoals deze door Centrum Veilig Sport Nederland zijn vastgesteld:
- Gedragscode voor bestuurders
- Gedragscodes voor sporters
- Gedragscode voor trainers/coaches en begeleiders
- Gedragscode voor scheidsrechters en officials
Aanvullend hebben wij als vereniging enkele afspraken:
Vrijwilligers
- Wil je training geven, coachen of als vrijwilliger mee met activiteiten zoals het kamp, dan vragen wij als verenigingsbestuur hiervoor een VOG. Een VOG staat ook wel bekend als een bewijs van goed gedrag. Dit doen wij om de kans op grensoverschrijdend gedrag binnen de club te verkleinen. Een VOG zal door het bestuur worden aangevraagd door aanspraak te maken op de Gratis VOG regeling.
- Bij blessure kan je in overleg met die persoon bespreken wat deze wel of niet kan. Mocht het zo zijn dat je twijfelt, of bang bent dat er een risico wordt genomen dat je niet kan overzien, dan kun je voor die training of wedstrijd kiezen om die persoon minder of niet mee te laten doen. Mocht de blessure en het wel of niet meedoen dan nog een vraag oproepen, dan raden we aan dat de coach en/of de trainer ook even met de ouders overlegt over de situatie. Mocht je daar tegen problemen of vragen aan lopen dan kunnen Jeugdcommissie, technische commissie of eventueel het Bestuur zich uitspreken over de situatie. Voor alles geldt natuurlijk dat de gezondheid voorop staat. Als vereniging stellen we ons niet aansprakelijk voor blessures.
Scheidsrechter en wedstrijddagen
- Als scheidsrechter wordt je geacht de volleybal spelregels te kennen. Deze spelregels kun je vinden op https://www.nevobo.nl/wedstrijdsport/regelgeving/spelregels/. De scheidsrechter coördinator zal wijzigingen in de spelregels aan alle scheidsrechters mededelen.
- Ieder Nevobo-lid vanaf A jeugd neemt deel aan een scheidsrechtercursus en legt de instaptoets voor scheidsrechters af. Als je de instaptoets met goed gevolg hebt afgerond ben je een gediplomeerde scheidsrechter en wordt je ook ingezet. De scheidsrechterindeling voor ieder seizoen wordt gemaakt door de scheidsrechter coördinator. Wanneer je staat ingedeeld maar niet kan regel je zelf een vervanger.
- Op de thuisdagen in de competitie wordt een indeling gemaakt voor de zaalwacht en voor het tellen van wedstrijden. Dit schema wordt voor ieder seizoen gemaakt door de scheidsrechter coördinator. Wanneer je staat ingedeeld maar niet kan regel je zelf een vervanger.
Zaal en materialen
- In de zaal houd je je aan de voorschriften van die zaal, dat betekent dat je de zaal alleen betreedt met gymschoenen met lichte zolen. De gymschoenen worden alleen in de zaal gedragen, dus niet sneakers, of sportschoenen die ook buiten zijn gebruikt.
- In het materiaalhok staan karren met ballen. Graag deze karren ook weer op slot doen als je klaar bent met trainen en alles hebt opgeruimd. Deze ballen worden verstrekt door de vereniging en op de ballen zijn we zuinig. Wil je in de warming-up een keer voetballen, pak dan de bal uit het rek waar “Voetbal” op staat. Als er ballen kapot zijn geef dit dan aan bij iemand van de TC/JC.
Kleding
- De kleding tijdens de wedstrijden wordt verstrekt door de vereniging. We zijn zuinig op de kleding en vragen dat ook van jullie. Er geldt hiervoor een kledingvoorschrift, zie (Document nieuw kleding regelement) De kleding is eigendom van de vereniging. Als je je lidmaatschap stop zet, lever je de kleding en tas in. Schade aan het materiaal wordt in rekening gebracht.
- Tijdens trainingen ben je vrij in je kledingkeuze, maar denk even na over wat je aantrekt. Als een trainer/coach vindt dat het nodig is, kunnen ze je verzoeken om iets anders aan te trekken.
- De Nevobo regels schrijven voor dat sieraden en dergelijke niet in het veld mogen worden gedragen. Deze regel is bedoeld voor de veiligheid van jezelf, maar ook die van je mede- of tegenstanders. Lange haren worden daarom ook in een staart of vlecht gedragen.
Zijn er toch problemen? Probeer er eerst samen uit te komen. Lukt dat niet vraag dan om hulp bij de trainer/coach om te bemiddelen of neem contact op met de jeugdcommissie, technische commissie, vertrouwenspersoon of het bestuur.